Aandacht voor schuldgevoel

Ziekte is bruut, wreed, eenzaam en vreeswekkend. Het feit dat er iets positiefs uit een ziekte-ervaring kan opduiken, is geen functie of kenmerk van die ziekte maar een opmerkelijke capaciteit van de mens.
Naomi Remen

Vaak hebben mensen met kanker een gevoel van falen en/of schuld, gekoppeld aan de overtuiging dat ziekte hun eigen schuld c.q. straf is. Als iemand deze overtuiging creëert, doordat hij er zelf in gelooft, kan hij deze overtuiging dus ook zelf veranderen. Hypnotherapie kan hierbij zeer goed worden ingeschakeld. Het is belangrijk dat de hypnotherapeut niet vertelt dat kanker een leerproces is, daar moet de cliënt zelf al dan niet achterkomen. In new-age kringen wordt vaak gezegd dat ziekte een "straf" of een "geschenk" is om jezelf te leren ontdekken. Hoewel dit ook staat in de boeken die ik gelezen heb, moet de hypnotherapeut er m.i. voor waken om bij mensen niet een schuldgevoel aan te wakkeren in de trant van: de manier waarop je geleefd hebt heeft er voor gezorgd dat je nu kanker hebt en je moet iets veranderen. Mensen met kanker moeten al zoveel en kunnen vaak minder dan ze willen. Verantwoordelijkheid voor de ziekte nemen is echter wel iets anders dan schuldgevoel. Het is het vermogen om volledig aanwezig te zijn met de ziekte die er is; gezondheid wordt daarmee gestimuleerd, is het niet de gezondheid van het lichaam, dan toch zeker wel de gezondheid van de geest. Wanneer de mens op zo een manier uitstijgt boven de modellen en rolpatronen van "hoe het zou moeten zijn" wordt in de ziekte een vollediger mens geboren.

De hypnotherapeut kan de cliënt niet voor houden dat verandering van leefwijze er voor zorgt dat de kanker verdwijnt. Wel kan hypnotherapie -na een basis gelegd te hebben door ontspanning, pijnveranderingstechnieken en ik-versterking - door kerntransformatie, EMDR, metaforen en andere technieken er aan bijdragen dat de cliënt zelf op ontdekkingsreis gaat in zijn/haar onbewuste en er achter komt wat de ziekte te zeggen heeft. Op de laatste drie technieken zal ik hierna ingaan (punten e., f. en g.) Ook als het schuldgevoel een projectie is van niet geuite boosheid kan de hypnotherapeut het onbewuste van de cliënt aansporen duidelijk te maken waarom de cliënt boos is op het leven, wat hij/zij tekort kwam en wat hij/zij graag wil.

Vertaling naar de praktijk
Overwegingen over vermoeidheid en moedeloosheid
Intake
Interventiestrategieën vanuit het boek "Psychologische patiëntenzorg in de oncologie" van De Haes e.a., hoofdstuk Vermoeidheid
"Zelfhelend vermogen en kerntransformatie"
Werken met metaforen
EMDR

Inoudsopgave