Wie is Joke Eldering-Brautigam?

Ik heb enkele jaren gewerkt als vrijwilligster bij een hospice. Daar bleek dat de mensen bij wie ik kwam, of hun familieleden, graag hun levensverhaal aan mij vertelden. Volgens hen kwam dat onder andere door de rust die ik uitstraal.

Het diepe contact en de wisselwerking die daarbij ontstond, inspireerden me om me verder te ontwikkelen. Ik volgde de 3-jarige opleiding voor Hypnotherapie en Simontontherapie bij de Academie Hypnos (link naar hypnos.nl) te Aalsmeer.
Hier leerde ik naast alle basistechnieken en toepassingen van de moderne hypnotherapie ook het begeleiden van cliënten met pijn, ziekte, rouw- en stervensprocessen.

Tijdens de opleiding specialiseerde ik mij in het geven van therapie aan mensen met kanker, met name mensen die ernstig vermoeid waren. Zie hiervoor het theoretische en het praktische gedeelte van mijn scriptie "Hypnotherapie en vermoeidheid bij kanker".

" Zo graag wil ik weten,
aardig heten,
voor iedereen sterk,
dat ik niet merk
wat ik mis.
Zo voel ik de pijn
van niet werkelijk zijn."

Met het maken van dit gedichtje begon ik 15 jaar geleden een ontdekkingsreis in mijzelf. In die tussentijd heb ik steeds meer geleerd hoe ik wel werkelijk kan zijn, dus dichter bij mezelf, dichter bij het gedichtje dat ik schreef. Dat ik niet perfect hoef te zijn (alles te willen weten) en aan de verwachtingen van anderen moet voldoen (aardig zijn). Dat ik kwetsbaar mag zijn en niet overal de sterkste. Dat ik oude modellen en rolpatronen mag loslaten. Dat scheelt heel veel pijn en energie. Bij dit proces ben ik geholpen door levenslessen, de cursussen voor het werken bij de hospice en last but not least, de opleiding hypnotherapie.

"We zijn een voortdurend veranderende stroom, waarin degene die we denken te zijn elk ogenblik weer wordt geboren en sterft."
Stephen Levine

Opleiding